아프고 힘들더라도 이것도 살아있어야 느끼는거니까 - 순정에 반하다

Saturday, August 30, 2008

1957: Hati Malaya... 51 thn Malaysia MERDEKA....

Hari tu aku tgk citer 1957: Hati Malaya arahan Suhaimi Baba. Sebenarnya dr last year lg aku nk tgk citer ni tp x berpeluang sbb last year aku ada SPM exam so, aku tunggu cd or dvd dia keluar jerla... tp sampai skrg aku still x dpt cari lg cd citer ni... aku pun x tau napa... setelah sekian lama menunggu untuk menonton movie ni, akhirnya khamis malam jumaat haritu tecapai gak hasrat aku utk tgk filem ni... aku ingat lg, adik aku ketawa kat aku bila aku ckp aku mmg berkobar - kobar nk tgk citer ni... mungkin sifat patriotisme dia x tinggi lg... kalau mcm aku, I love history... x tau napa tp mmg aku fall in love dgn sejarah ni... sebelum ni aku suke world history... tp selepas aku tgk citer ni, aku lebih menghargai history of malaysia....

Cerita ni mmg bagus giler utk generasi muda Malaysia sekarang... cerita ni mmg menambahkan sifat cinta akan negara kita MALAYSIA... scene plg menarik dlm cerita ni ialah apabila kesanggupan org Melayu dlm membantu Tunku Abdul Rahman ke London utk mencapai kemerdekaan.... scene tu mmg touching giler... Tunku sampai menitiskan air mata bila melihat org Melayu bersama dia... mmg agak sedih time tu...

pelakon yg membawakan watak Tunku Abdul Rahman dan Dato' Onn Jaafar mmg superb! amazing! mmg tabik giler... diorg mesti dah buat research yg begitu details... memang real apa yg diorg perform dlm filem ni... syabas Che Kem & Zaefrul Nadzarine... filem ni juga betul2 show macam mana peritnya pejuang bangsa dulu mencapai kemerdekaan utk negara kita... cuma aku x brp puas hati dgn CGI citer ni... nmpk sgt x real... tp it still x melunturkan minat aku tehadap citer ni... Shumi have done a good job... well done Shumi...

antara perkara yg aku suke lg bila aku tgk tokoh2 merdeka ni ialah bila tgk keturunan diorg akhirnya mengikut jejak langkah mereka... seperti contoh plg dekat... pemangkin kebangkitan org melayu dgn menubuhkan UMNO ialah Dato' Onn Jaafar. anak dia menjadi perdana menteri ketiga iaitu Tun Hussein Onn. cucu dia pulak jadi menteri pelajaran Malaysia, Dato' Seri Hishamuddin... ada lg contoh seperti Haji Ahmad Badawi. dia antara tokoh yg membantu tokoh pejuang kemerdekaan, Tunku Abdul Rahman, Tun Dr Ismail, dan lain2... Bapa Haji Ahmad Badawi, Syeikh Abdullah Fahim pula merupakan tokoh yg bertanggungjwab dlm meberikan tarikh kemerdekaan kita sekarang 31 Ogos... sekarang, anak Haji Ahmad Badawi dan cucu kepada Syeikh Abdullah Fahim pula menjadi Perdana Menteri Kelima Malaysia which is Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Lagu tema cerita ni pun best gak, which is Lagu Hati nyanyian Siti Nurhaliza & lagu Perlu Kamu nyanyian duet Ajai & Kris Dayanti. dua2 lagu ni mmg sesuai utk cerita ni... Aku betul2 harap lebih banyak lagi historical filem mcm ni di hasilkan oleh penghasil2 filem di negara ni... jgn fikirkan ttg keuntungan saja tp fikirkan ttg mesej positif dan patriotisme yg ingin disampaikan dalam sesuatu filem tu... dan aku berharap dan menyeru generasi muda utk menghargai dan cuba menghayati erti kemerdekaan itu sendiri... jgnlah kita hanya sekadar mempelajari sejarah Malaysia tanpa kita menghayati sejarah negara kita sendiri...

ini one of scene dlm citer 1957: Hati Malaya...

dlm beberapa saat lg, negara kita Malaysia akan menyambut sambutan kemerdekaan yg ke 51... semoga Allah akan melindungi dan merahmati negara kita Malaysia...semoga Malaysia akan mencapai kemajuan dan akan lebih mantap di mata dunia...
Amin...

Saturday, August 23, 2008

Huh, Lega!!!

Fuh, lega mid-sem exam dah abis... punyalah tension dgn exam ni... tp nsb baik gak objektif jer... okeylah lg... kalau final exam nnti x taulah camne... tp InsyaAllah boleh kot... skrg ni baru blh update blog aku... dh lama giler x update... menci tul... anyway, skrg aku dh blk, so blhla update... x da byk mende nk citer pun... skrg ni, aku tgl tunggu result jer... hai, x tau la camne... biar jerla... InsyaAllah, ok kot...

Anak kucing kat bwh ni aku jmpe kat kafe kolej aku tu... comel giler... tgklah sndiri...

comel kan???


tp sayang dia cacat... kesian giler aku tgk dia... dpn kaki dia cam dlm gmbr ni la... kaki blkg dia plak kudung... sedih aku tgk dia....


walau camne pun, dia tetap makhluk Allah... yg pntg, dia ttp cumil....




Aku suker ngan suasana nk hujan ni... rasa cam damai jer... tu sbb aku amik gmbr ni...



ni lg satu view wkt hari mendung...

ni view dr atas bukit time aku nk gi ke bilik peperiksaan... hari last aku pereksa... sbnrnya dah lama gak aku nk amik gmbr dr view ni... sbb agak lawa...

ni lagi satu gmbr dr tmpt yg sama...


ni plak gmbr hari mendung lg... aku suker la time ni...


Sunday, August 3, 2008

My School Best Buddies and I Hanging Out At Mid Valley...

Hari Jumaat hari tu, pg2 lg aku dah bgn nk jmpe ngan kengkawan skola aku. lps mak aku drop aku kat KTM Subang Jaya tu, aku mulakanlah perjalanan aku. memula aku cross jln cam ok jer.... tiba2... kaki aku terplecok kat jln yg x rata tu... PAK! sakit giler! kaki aku terseliuh! mmg sakit giler... tp aku nk gi jmpe kwn2 aku gak...

Akhirnya, aku wat keputusan utk meneruskan perjalanan ku ke KL gak... walaupun dgn kaki teringkut-ingkut... akhirnya aku selamat sampai kat Mid and ibuku srh gi beli ankle guard... sblum tu, masa tgh tunggu tren, aku beli minyak angin cap kapak tu... masa nk keluarkan botolnya dr kotak, tetiba tercampak kluar botol tu dr kotak... pargh! terus pecah penutupnya... aku x taula, agaknya time tu Allah mmg nk menguji aku... tp aku ttp gak gi Mid...

Few minutes tunggu kwn2 aku, akhirnya jmpe gak ngan diorg kat MPH... sementara tunggu diorg, aku belek2 buku astronomy... buku utk beginners la... buku tu mybe akn aku beli nnti... nk beli time tu x brp nk mampu plak... tp mybe nnti akn kubeli juga... lps gathered dgn kwn2 aku, aku pun gi beli tiket wayang and kami nonton wayang citer The Mummy: Tomb of The Dragon Emperor. aku nk citer gak camne movie ni tp lain kali la... nnti I gave my review ttg movie ni... time tgk movie tu, kaki aku menyucuk-nyucuk...

Hbs jer movie, aku ingat nk blk, so aku pun bergambar la dgn kwn2 aku... yerla... lps ni dorg dah nk fly dah... wa!!! sedey giler... tinggallah aku kat Malaysia ni... diorg sumer dpt menimba ilmu dlm bidang medic di Mesir... kwn aku, Aisyah 6 Sept ni, Aqidah plak 8 Sept ni... Awl bln puasa diorg fly... kesian diorg x leh raya kat sini... ni la gmbr2 yg kitorg amik kat Mid tu... disbbkn scenery kat luar panggung wayang tu agak lawa ngan poster filem sumer, so, kitorg pun bergmbr la kat situ...


Aku and Qidah... We've been friends since form 1... classmate aku sjk form1 smpai form3 and sambung blk form 5... form 4 jer kls lain... hehe... but we're still friends forever....



Aisyah ni classmate aku yg dok sblh aku form 5... almost1 year kitorg rpt la... sampai skrg... still, friends forever...



ni la, dua org rkn2 ku yg akn bertolak ke Mesir awal September ni... oh, I'm going to miss you guys... Good Luck kat sana nnti okey...



Once we're friends, Forever we're friends.... Friends Forever... Don't forget me ha!!!



Lps jer tngkp gmbr ngan diorg, aku ingat dah nk gerak dah... yerla kaki aku tgh sakit... then kitorg, borak2 psl bdk sekolah kitorg... diorg dah katne... sumer... mcm2 lg la... borak sambil diri plak tu... huhuhu... sampai kitorg brp kali kena tegur dgn org yg nk bli tiket tgk wayang... "Are you in the line?", "Tgh beratur ke?", hahaha... kelakar jer... padahal kitorg tgh borak kat tgh jln tu... huhuhu....

sedar x sedar hmpir sejam gaklah kitorg borak2 tu... then, aku pun minta diri nk blk... sedey gakla nk kena tinggalkan diorg... huhu... yerla lps ni diorg dh gi negara lain... huhuhu... sedey dowh... then aku pun jln ke KTM... huhuhu... dahlah tmpt wyg tu kat south court, aku kena jln ke north court utk ke KTM tu... husyyhh, jln lg... mmg kesian gakla kaki aku yg terseliuh tu... huhuhu... then aku pun tunggu tren kat KTM tu...



sambil tunggu tren, aku pun ambil jerla gmbr... sesaja...



ni la kaki ku yg sakit tu... nsb baik, time tunggu tren tu dpt ddk sbb aku dah dpt jangka kat dlm tren nnti blum tntu dpt duduk...


Mmg sperti yg dijangka pun, aku mmg x dpt duduk spnjg dlm tren... diri jerla... apa nk buat... aku diri jer la sampai ke KTM subang jaya... yerla time org blk kerja, mestilah ramai kan... lps sampai kat KTM subang jaya, aku pun sms ibuku srh amik aku.... agak lama gak la aku tunggu ibu aku dtg sbb sampai 2 jenis air aku beli... aku tunggu pun sampai nk terlelap tunggu ibu aku... tp aku x nk lah mendesak or asyik2 hntr msj jer... yerla, aku fhm, jln mmg jammed punyer... time org blk kerja... aku fhm... lg pun, ibu aku pun mesti penat baru blk dr kerja nk amik aku plak... time tu, how I wonder I have lesen utk bawa kereta or motor... hai, kalau ckp psl lesen, alamatnyer, lps hbs Pre-U ni baru aku amik kot... huhuhu... kesian aku....

Blk2 rumah jer, aku bukak ankle guard yg aku beli and pakai kat Mid td... tgk2 kaki aku bengkak giler... mmg time tu perit gak la... nak naik tangga pun sampai menangis tu... yerla, dulu rmh aku x da tangga... baru pindah kat rmh baru ni, ada tangga plak... lgpun, kaki yg sama prnh injured dulu... 1st, masa aku kecik2 dulu... 2nd, masa thn 2006 or 2007... x brp nk ingat.... tp injured kat tmpt sama la...

Alhamdulillah, keesokan harinya, dah x rasa sakit sgt.... oklah... lega gak... skrg, aku dah rasa cam ok gak... ibu aku prnh sakit cam ni gak, Ibu aku srh rendam dgn air panas campur garam jer... then sapu minyak panas... InsyaAllah, sembuhla.... Amin....

Okeylah, hari ni dah nk blk kolej... wa!!! sedeynyer... cepatnyer cuti ni berlalu... nk tunggu cuti lg, kena tunggu cuti raya la cam ni.... huhuhuhu... sedey jer x blh cuti lg... huhuhu....

To my friends, Aisyah and Aqidah... Good Luck kat Mesir nnti.... Aku doakan agar korg dpt mencapai cita - cita korg kat sane nnti... okey... Good Luck and Please, don't forget me... your truly friend, Nuramirah Liyana Roslan...








Something that I just discovered...

I just discovered this one web about space pictures and information about those pictures... web ni under NASA la... tp aku mmg totally amazed dgn gmbr2 ni... dan aku rasa it have trigger back my interest in space things...

Dulu masa kecik2 dulu, lps jer tgk citer XX Ray and XX Ray2, arahan Aziz M. Osman, aku terus buat keputusan nk jd Ahli Astronomi. agak lama gakla aku berpegang dgn cita - cita tu... lps dah msk secondary school, sdikit demi sdikit cita2 aku terhadap menjd astronomer semakin terhakis, aku mula membuka hati aku pd engineering plak tp bdg engineering ni aku x prnh tahu nk specific dlm apa plak... satu hal plak nk pikir... hmm... then, hr demi hari, aku bertukar lg, tetiba plak nk jd pengarah filem plak... giler betul otak aku time tu... hai... then aku bertukar lg, disbbkn market kerja skrg mmg ssh, even utk engineer, aku bertukar kpd yg agak sng nk dpt kerja <---aku rasa la sng dpt kerja, tp hakikatnya x taulah plak... cita2 aku bertukar kpd doktor atau farmasis... begitu sng aku menukar cita2 ku... hehehe.... Now, I've been triggered and my heart have been opened once again to choose astronomy as my career and as my life... Aku harap Allah akan permudahkan hidup aku dan membuka jln dlm bidang yg aku pilih ni. InsyaAllah... Semoga aku akan berjaya dlm bidang yg aku pilih ni... Amin... ni gmbr ttg 2 spiral galaxies yg hmpir collide with each other... tp x collidela, hmpir jer...


ni pun sama gak dgn gmbr atas td, hmpir collide... the NASA call this picture as two galaxies attached by a string...

gmbr ni plak dipanggil Einstein's ring... sbb dia ttg one of teori yg prnh Einstein kemukakan dulu ttg mirage...


ni plak gmbr spiral galaxie yg lawa... lawa kan? Subhanallah...


ni plak gmbr sun. gmbr sun tau, bkn gmbr moon... tjk gmbr ni, spotless... sepatutnya, matahari kan ada byk sun spot tp x taula knapa gmbr ni x da... ada gak penerangan ttg ni tp aku x brp nk fhm sgtlah... kalau korg perasan, kat sun tu ada satu spot... tu sbnrnya, ISS... International Space Shuttle... kalau korg x tau pun psl ISS tu apa, itulah tmpt Dr. Sheikh Muzafar pergi masa dia naik ke space hari tu... ISS sdg mengorbit matahari...



ni plak gmbr nebula... lawakan... mcm rama - rama plak... kan... Subhanallah...


The Universe have a lot to be explored and InsyaAllah I will be one of the explorer of the Universe and Space...

p/s: this is the web link for the NASA pictures...
http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/archivepix.html