아프고 힘들더라도 이것도 살아있어야 느끼는거니까 - 순정에 반하다

Friday, January 6, 2012

Happy New Year 2012 and Ombak Rindu

Wow it has been awhile that I didnt update this blog. it felt so long since I left it and now it's already 2012. though today is already the Page 6 of 366, but still


Happy New Year EVERYONE!!!
May 2012 will bring a lot of happiness and good health to us
Selamat Tahun Baru 2012!!!
새해 복 많이 받으세요~


Have a happy new year from my 9 girls too ^_^

I came here because I want to write my review on the latest Malay Movie that I just watched recently, Ombak Rindu. since this is a Malay Movie, I'm going to have a rojak writing :P


well, sepatutnya aku tengok cerita ni dekat panggung wayang to support my own local movie tp sbbkan nk jimat duit dan etc etc etc, aku tgk secara illegal. sorry. InsyaAllah, kalau keluar DVD nnti, aku beli. okay, memula aku x tau pun sbnrnyer cerita ni is a re-made from the famous Ombak Rindu novel by Fauziah Ashari. seriously this  novel salah satu the earliest novel yg aku baca masa aku tgh addict dgn novel dlu. x sempat nk belila plak sbb asal nk beli jer, x jumpa. 


tp seriously to those yg memang nk mula berjinak-jinak dalam baca novel, this novel mmg fully recommended. jalan cerita superb. memang bestla! so bile dgr cerita novel ni nk difilemkan, and bile tgk teaser dia,


 
I was really anticipated and excited to watch it... what more, bile dgr org kata cite ni best2 and satu panggung nangis bile tengok. lelaki pun boleh nangis bila tengok cerita ni. so I was so anticipate to watch it. bile dah tgk.... apa yg diexpect x mencapai thp expectation aku... :( kinda sad gakla...
mungkin sbb aku expect lebih so kinda disappointed bile x capai expectation aku... mungkin jugak sbb aku dah baca byk good and bad review ttg movie ni... tp mmg x blh demand lebih la sbb novel dgn movie mmg la lain... cara penerapan dia and pendekatan dia lain la... movie 2 jam jer. novel 500 pages mmg x leh la kan... mmg ada la perbezaan yg ketara... to me aku prefer the novel lagi la kot... novel have the inner approach yg lebih sampai kepada pembaca. mungkin ni cuma aku.

okay let's talk about the movie. first, watak Hariz dibawa oleh Aaron Aziz. Hero Malaya yg tgh HOT skrg ni. he did a great job in Nora Elena another novel-turn-drama. aku x de masalah dgn lakonan dia sbg Hariz. indeed AWESOME. untuk watak Izzah, Maya Karin yg bawak watak ni. memula agak rasa janggal sbb aku selalu nmpk Maya bawa watak perempuan yg tegas, yg ada pendirian dan bukan watak perempuan lemah mcm Izzah mcm watak2 yg sebelum ni dia bawa. mcm dlm Pontinak Harum Sundal Malam1,2, Waris Jari Hantu, 1957:Hati Malaya. most of watak2 dia sebelum ni, watak perempuan yg confidence, tegas and ada pendirian tapi surprisingly, she did a great job. walaupun berdarah kacuk, she definitely portray the right vibe utk watak perempuan Melayu.  aku suka. cuma satu benda yg aku x suka ttg bgaimana watak Izzah ni digambarkan oleh pengarah, dari segi pemakaian. aku taula gaya tudung mcm tu mmg trend skrg, aku x slhkan sesapa tp bg aku sbg seorg pembaca novel Ombak Rindu, aku gambarkan watak Izzah ni sederhana. mungkin aku je la kot yg x berapa berkenan dgn gaya tudung Izzah dlm movie nie... hehe XD kalau simple tu, simple sgt dh mcm gaya minah Indonesia kalau yg ikut trend tu, sanggulnye tinggi la bebenor... cam x sesuai... huhu... okay tu masalah dr segi wardrobe jer la... yg lain2 ok jer...
next, watak Mila Amylia. ni Lisa Surihani yg bawak. 2 words. X KENA. seriously sama ada Lisa kena work hard lagi utk watak2 mcm ni atau just jgn bawa watak mcm ni lagi. seriously x kena langsung. the whole time feel awkward gile... overdo indeed. sometimes part jerit2 tu nmpk sgt dibuat2... tp it still a good try utk Lisa since ni pun baru first time dia nk keluar dr kempompong watak cliche yg dia selalu bawa. tp still need a lot of work la...

utk overall filem pulak, aku x suke how the filem kinda like jumping2 dari satu scene ke satu scene yg lain. nmpk x kemas... tp betulla ni filem 2 jam. x blh nk drag sgt... talking about dragging, ending part of this filem kinda draggy a bit. scene yg sepatutnya sedih to others x sampai kat aku... huhu aku pun x tau napa... the only time I actually cried watching this movie are bile Izzah was crying tgk berita suami dia nk kahwin dgn  Mila dgn bila Izzah kne tuduh dgn Hariz masa kat rumah Pak Dolah dgn Mak Jah tu. utk part first tu, Izzah's tear mmg tersampai la kat aku sbb dpt rasa peritnye hati seorang wanita yg bergelar isteri tp x blh nk tuntut hak sbg seorg isteri pun... yg ni mmg sampai la... huhu T_T
conclusion, aku plg impress dgn performance Maya Karin dlm movie ni. Suka sangat. Maya Karin acting performance, 5/5

overall movie ni, aku blh bg 3.5/5 la... not bad... tp x sampai kat aku... mungkin sampai kat org lain, tp x kat aku... huhu... still prefer novel lagi... sorry.
the fact that aku mmg minat Osman Ali's work ever since Anak Halal tu yg lagi wat aku disappointed tu... aku expect lebih... tp it's still a good effort and yg penting org still gi panggung tgk cerita ni. than that's still a good thing. hehehe berapa juta dah kan filem ni dapat... anyway, congratz to all actors, actresses, production team yg dh bertungkus lumus utk movie ni. you guys still did a great job.
OST pun best... hehe

Ombak Rindu OST by Hafiz & Adira

tp yg pasti tengok movie ni kinda trigger mood nk menulis blk... dah lama tinggalkan hobi menulis skrg rasa nk wat blk hobi ni... hehe :D
I end my long review on this movie. this is solely came from my point of view. x de kena mengena dengan sesiapa. x berniat untuk mengutuk ke apa, just pendapat saya...  harap x da sesiapa yg marah atau terasa. ^_^

- end new year wish and ombak rindu review -